

Dieta dla diabetyków
Menu bazuje na produktach o niskim i średnim indeksie glikemicznym (IG). Dieta wspomaga leczenie cukrzycy oraz insulinooporności, pomaga również zadbać o odpowiednią masę ciała co również wpływa korzystnie na gospodarkę węglowodanową.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym w praktyce oznacza dietę o niskim stopniu przetworzenia żywności. Niski (bądź też opcjonalnie średni) wskaźnik IG będą więc miały produkty mało przetworzone, nieoczyszczone z błonnika pokarmowego – m.in. chleb razowy, makaron z pełnego ziarna, większość surowych warzyw i owoców, naturalny nabiał oraz jego przetwory (jogurt, kefir, maślanka), pestki, nasiona i orzechy.
Program skierowany do osób z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów – chorujących na cukrzycę i z insulinoopornością.
Wersje (kcal): 1200 | 1500 | 1800 | 2000 | 2500
Ceny:
5 – 9 dni | 10 – 19 dni | powyżej 20 dni |
---|---|---|
od 56 zł | od 55 zł | od 54 zł |
Przykładowe Menu
Dieta 1500 kcal
Śniadanie 1, 7
Tosty fit
(E: 340kcal, B o.: 21.31g, T: 11.86g, W o.: 38.45g)
II Śniadanie 1, 7
Twarożek pomidorowy z chlebem razowym
(E: 177 kcal B: 9,06 gT: 3,06 g W: 13,98 g)
Obiad 1, 7
Schab w kremowym sosie pieczarkowym z kaszą orkiszową ogórkiem kiszonym
(E: 502kcal, B o.: 40.75g, T: 21.74g, W o.: 37.67g)
Podwieczorek 9
Zupa jarzynowa z cukinią i soczewicą
(E: 157kcal, B o.: 7.25g, T: 5.45g, W o.: 21.12g)
Kolacja 5
Sałatka z kurczakiem i sosem mango
(E: 320kcal, B o.: 25.52g, T: 14.62g, W o.: 25.78g)
Przechowywać w tem.2-6 °C Alergeny: Zboża zawierające gluten1, Skorupiaki2, Jaja3, Ryby4, Orzeszki ziemne5, Soja6, Mleko łącznie z laktozą7, Orzechy8, Seler9, Gorczyca10, Nasiona sezamu11, Dwutlenek siarki i siarczany12,Łubin13, Mięczaki14 • Zalecane jest picie wody minimum 1,5l dziennie • Pudełka można podgrzewać bez folii w kuchence mikrofalowej.