Lekkostrawne śniadanie – przepisy i ważne wskazówki dla diety lekkostrawnej

lekkostrawne śniadanie

Lekkostrawne śniadanie charakteryzuje się tym, że jest one łatwe do strawienia. A ma to duże znaczenie, gdy nasz organizm po nocnym odpoczynku potrzebuje delikatnych i szybko przyswajalnych składników odżywczych. W taki sposób można dostarczyć mu niezbędnej dawki energii. Dowiedz się zatem, czym powinien cechować się tego rodzaju posiłek. Sprawdź, kilka smacznych pomysłów na lekkostrawne śniadanie!

Musisz to wiedzieć!

Lekkostrawne śniadanie to idealna opcja dla tych, którzy chcą rozpocząć dzień sycącym i zdrowym posiłkiem, lecz równocześnie delikatnym dla żołądka. Taka propozycja jest również świetnym wyborem dla osób o wrażliwym układzie pokarmowym, czy też rekonwalescentów, którzy potrzebują łatwo przyswajalnych dań, z dużą ilością makro- i mikroelementów.

W przeciwieństwie do ciężkostrawnych potraw lekkostrawne śniadania są zarówno smaczne, jak i korzystne dla ludzkiego organizmu, ponieważ mają:

  • niski poziom tłuszczu – zazwyczaj ten składnik powinien pochodzić z orzechów, nasion czy awokado. Są to bowiem zdrowe tłuszcze nienasycone, które nie spowalniają trawienia. Ponadto nie sprawiają, że człowiek czuje się ociężały.
  • wysoką zawartość błonnika – włókno pokarmowe pomaga regulować trawienie, a przy okazji utrzymuje ono uczucie sytości przez dłuższy czas. Dlatego lekkostrawne śniadanie musi składać się z dużych ilości warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz różnorodnych nasion.
  • łatwo przyswajalne białko – ten składnik odżywczy odpowiada z utrzymanie mięśni w dobrej kondycji, co bezpośrednio przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Warto więc sięgać z samego rana po łatwo przyswajalne źródła białka, czyli jajka, jogurt grecki, tofu, a także po chude mięso drobiowe.
  • zdrowe węglowodany – te związki chemiczne dostarczają organizmowi dużą dawkę energii, dlatego są niezbędnym składnikiem każdego śniadania. Jednakże należy wybierać tylko te produkty, które zawierają węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, czyli pełnoziarniste produkty zbożowe, owoce, warzywa korzeniowe, a nawet słodkie ziemniaki. Należy unikać wysoko przetworzonej żywności, która zawiera duże ilości cukru prostego, odpowiedzialnego za nagłe skoki poziomu glukozy we krwi.

Lekkostrawne śniadanie to idealna propozycja dla Ciebie!

Podczas przygotowywania łatwego do strawienia pierwszego dziennego posiłku, należy pamiętać o tym, że lekkostrawne śniadanie musi być zrównoważone pod względem wszystkich składników odżywczych. Oznacza to, że na naszym talerzu powinny znaleźć się produkty z każdej grupy pokarmowej, a więc białka, węglowodany i zdrowe tłuszcze. Dzięki temu można dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość makro- i mikroskładników, a przy tym zyskać odpowiednią ilość energii na cały dzień!

Warto z samego rana unikać produktów ciężkostrawnych, które mogą powodować uczucie dyskomfortu, wzdęcia czy też liczne problemy żołądkowe. Dlatego dobrze przygotowane śniadanie powinno być pozbawione ciężkich i tłustych mięs, smażonych produktów, a także sosów czy innych wyrobów przyrządzanych w dużych ilościach oleju.

Ważne jest również to, aby dostosować zawartość lekkostrawnego śniadania do swoich indywidualnych potrzeb oraz preferencji smakowych. Pamiętaj zatem, że każdy organizm reaguje inaczej na różne pokarmy, dlatego musisz obserwować swoje ciało i ewentualnie zareagować na sygnały, jakie Ci przekazuje.

Smaczne pomysły na lekkostrawne śniadanie

Owsianka z jagodami i migdałami:

Owsianka to klasyka wśród lekkostrawnych śniadań. Ugotuj więc płatki owsiane na wodzie lub mleku roślinnym, a następnie dodaj do nich garść świeżych jagód oraz posiekane migdały. Pamiętaj owoce, a także orzechy są niezwykle bogate w błonnik pokarmowy, różnorodne witaminy, a także zdrowe tłuszcze. Dzięki tej propozycji dodasz sobie energii na cały dzień!

Jajka na miękko z awokado:

Jajka są doskonałym źródłem białka oraz licznych składników odżywczych. Warto więc je przygotować na miękko, aby były lżejsze i łatwiejsze do strawienia. Dodaj do nich pokrojone awokado i kawałki pomidora. Awokado dostarcza bowiem zdrowych tłuszczy, a pomidory są bogate w witaminę C oraz likopen, który działa na organizm antyoksydacyjne.

Chia pudding z owocami:

Chia pudding to szybki i prosty przepis na lekkostrawne śniadanie. Wymieszaj nasiona chia z mlekiem roślinnym, a następnie uzyskaną mieszankę odstaw na kilka godzin, aby ziarna napęczniały. Następnie dodaj do miski plasterki swoich ulubionych owoców np. truskawki, banany czy też borówki. Chia odpowiada za dostarczanie błonnika pokarmowego, a także zdrowych kwasów tłuszczowych. Natomiast owoce są pełne niezbędnych witamin i minerałów.

Jeszcze więcej propozycji dla Ciebie!

Tofu scramble z warzywami:

Jeśli preferujesz śniadania na bazie roślin, to tofu scramble będzie dla Ciebie świetną propozycją! Zmiel tofu na konsystencję jajecznicy i smaż je z pokrojonymi warzywami – papryką, cebulą, szpinakiem i pomidorami. Dodaj do potrawy ulubione przyprawy, takie jak kurkuma, czosnek, a także pieprz, aby nadać daniu wyrazistego smaku. Tofu jest doskonałym źródłem białka roślinnego oraz składników mineralnych, a warzywa uzupełniają witaminy i błonnik.

Jogurt grecki z orzechami i owocami:

Jogurt grecki to idealna propozycja na śniadanie, ponieważ jest to niezwykle lekkostrawny artykuł spożywczy. Ponadto zawiera duże ilości dobrej jakości białka. Wybierz zatem jego wersję naturalną bez dodatku cukru, następnie dodaj do niej posiekane orzechy (np. włoskie, migdały) oraz kawałki świeżych owoców (np. kiwi, granat, jabłko czy winogrona). Dzięki niemu dostarczysz swojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, a przy okazji przyspieszysz pracę metabolizmu.

Koktajl zielony:

Koktajle zielone są rewelacyjną alternatywą klasycznego śniadania, zwłaszcza że zawierają duża ilość witamin i minerałów. Przygotuj więc swój pożywny napój, mieszając w blenderze liście szpinaku lub jarmużu z bananem i sokiem z cytryny. Dodaj trochę wody lub mleka roślinnego, opcjonalnie dołóż do całej mieszanki łyżeczkę miodu. Koktajl zielony jest bogaty w błonnik pokarmowy, witaminę C i żelazo.

Dieta lekkostrawna to wyjątkowy sposób odżywiania, który przede wszystkim składa się z posiłków pozbawionych ciężkostrawnych artykułów spożywczych. Dlatego też głównie jest polecana, w momencie, gdy układ pokarmowy przestaje prawidłowo funkcjonować. Ponadto lekkostrawne jedzenie zalecane jest także osobom, które są po operacjach różnego rodzaju, lub po prostu chorują. Dzięki odpowiednio skomponowanemu jadłospisowi potrawy nie są długo trawione i nie zalegają w żołądku, czy też jelitach. Warto wiedzieć, że menu diety lekkostrawnej musi być stworzone w taki sposób, aby każdy posiłek dostarczał nie tylko właściwą ilość mikro- i makroskładników, ale także odpowiednią wartość kaloryczną.

Lekkostrawne jedzenie – kiedy stosować?

Dobrze ułożona dieta lekkostrawna doskonale odżywia ciało, gdy to zmaga się ono z różnego rodzaju dolegliwościami. Dlatego też po jadłospis stworzony według jej zasad powinny sięgać osoby, które zmagają się z licznymi schorzeniami w obrębie układu pokarmowego. Czyli te, które chorują na Leśniewskiego-Crohna, mają problemy z przyzębiem, są po operacjach, lub borykają się z jelitem drażliwym. Ponadto polecana jest w przypadku nowotworów przewodu pokarmowego. Warto wiedzieć, że jest to także idealna propozycja dla osób starszych bądź tych mierzących się z wrzodami żołądka lub zapaleniem jego błony śluzowej.

Najważniejsze elementy diety lekkostrawnej

diecie lekkostrawnej istotne jest nie tylko ograniczenie ciężkostrawnych produktów, ale również ilość błonnika pokarmowego w spożywanych posiłkach. Choć jest to niezwykle ważny składnik, to w przypadku dolegliwości wynikających ze złej pracy układu trawiennego, bywa on mocno uciążliwy. W związku z tym zdecydowanie lepszym rozwiązaniem są potrawy o obniżonej jego zawartości. Ponadto przygotowując dania według zasad diety lekkostrawnej, należy pamiętać, że niezwykle ważne jest to, aby zastosować właściwą obróbkę termiczną. Natomiast surowe artykuły spożywcze m.in. owoce i warzywa muszą być całkowicie wykluczone, ponieważ mogą przyczyniać się do niestrawności oraz pogorszenia stanu zdrowia.

Co więcej, codzienny lekkostrawny jadłospis powinien opierać się w głównej mierze na produktach zbożowych, białym pieczywie, jogurtach naturalnych, chudym mięsie, drobnych kaszach. Oczywiście są to tylko nieliczne artykuły, których można używać podczas przygotowywania potraw tego rodzaju.

Bardzo ważne jest również to, aby wyeliminować ze swojego menu ostre przyprawy typu musztarda, chrzan, czy też papryka chilli. Niewskazana jest także cebula oraz czosnek. Ponadto w trakcie diety lekkostrawnej nie wolno spożywać alkoholu różnego rodzaju, mocnej kawy i herbaty.

Dieta lekkostrawna – poznaj jej zasady

Pierwszą, podstawową zasadą w przypadku diety lekkostrawnej jest to, że każde danie należy gotować. Nie wolno smażyć. Dietetycy dopuszczają również duszenie produktów spożywczych z niewielkim dodatkiem tłuszczu, a także ich pieczenie. W przeciwnym razie posiłki mogą zbyt mocno obciążać układ pokarmowy w tym żołądek, jak również zakłócić perystaltykę jelit.

Warto wiedzieć, że zła obróbka termiczna (nieodpowiednia technika) zastosowana w przypadku produktach dozwolonych, również może negatywnie wpłynąć na jakość diety lekkostrawnej.

Lekkostrawne śniadanie i kolacja – co musisz o nich wiedzieć?

Lista produktów używanych do przygotowania śniadania i kolacji w przypadku diety lekkostrawnej przede wszystkim opiera się na pieczywie. Jednak musi być ono białe lub typu graham, bez dodatków takich jak ziarna, czy też suszone owoce. Ponadto dozwolone są artykuły mleczne, lecz w formie lekkiej, czyli z obniżoną zawartością tłuszczu. Można także spożywać jajka, lecz należy wykluczyć ze swojego jadłospisu tych ugotowanych na twardo. Co więcej, doskonałą propozycją na śniadanie nieobciążające układu pokarmowego są zarówno chude wędliny, jak i przetwory z owoców bezpestkowych.

A co przygotować na lekkostrawny obiad?

W przypadku diety lekkostrawnej i pomysłu na posiłek w porze obiadowej to idealne rozwiązanie stanowi zupa krem. Zawiera ona bowiem dużą ilość mikro- i makroskładników, które sycą, odżywiają organizm, a przy okazji odciążają żołądek i jelita. W związku z tym osoby będące na tej diecie mogą spożywać m.in. rosół, pomidorową, ogórkową, dyniową czy też zupę z cukinii. Warto pamiętać, że podczas przygotowywania posiłku tego rodzaju należy zrezygnować z zasmażki, powstałej na bazie mąki i masła. Można zastosować zdrowy zamiennik, czyli startą włoszczyznę.

W przypadku tzw. drugiego dania, na diecie lekkostrawnej dopuszcza się potrawy, które zawierają chude mięso np. królika, rybę lub długo gotowaną wołowinę. Ponadto dietetycy zalecają, aby w trakcie gotowania stosować koper, natkę pietruszki lub majeranek. Co więcej, warto spożywać (jako dodatki) drobne kasze, ryż, makaron, a także gotowane ziemniaki.

Dieta lekkostrawna wspomoże pracę Twojego układu pokarmowego

Jak już wiadomo, dieta lekkostrawna opiera się na różnego rodzaju modyfikacjach, które stosuje się w trakcie przyrządzania poszczególnych posiłków. Polega ona głównie na dostarczaniu organizmowi wszystkich składników odżywczych oraz odpowiedniej dawki kalorii. Jednak w tym przypadku należy uwzględnić właściwą technikę gotowania. Co więcej, bardzo ważna jest również eliminacja pikantnych przypraw, tłuszczów oraz niektórych produktów spożywczych.

Osobą stosującym dietę lekkostrawną zaleca się także, aby częściej spożywały swoje dania w ciągu całego dnia. Oznacza to, że ich posiłki muszą mieć mniejszą gramaturę niż dotychczas.

Sprawdź dietę pudełkową już dziś!

Wszystkie wyżej opisane propozycje śniadaniowelekkostrawne, bogate w mikro- i makroskładniki, a przy tym wyróżniają się niesamowitym smakiem. Możesz eksperymentować z różnymi składnikami oraz kombinacjami, aby znaleźć swoją własną poranną potrawę lub skorzystać z usług specjalistów, czyli cateringu dietetycznego Bzyk Fit. Sprawdź dokładnie całą ofertę i zamów już dziś zestaw 5 pełnowartościowych potraw, dzięki którym w prawidłowy sposób odżywisz swoje ciało oraz umysł!

lekkostrawne śniadanie

Sprawdź ofertę cateringu dietetycznego BzykFit. Zamów z dostawą na terenie: Warszawa WawerŻoliborzWołominWarszawa BielanyTargówekWarszawa PragaWarszawa WilanówWesołaWarszawa UrsusBiałołęka i pobliskich miejscowości.

Wybierz jedną z proponowanych przez nas diet:

Kontakt

Masz dodatkowe pytania?

Zadzwoń do nas, napisz lub zostaw swój numer telefonu.
Oddzwonimy w ciągu kilku minut.

nie wiesz

Ile kalorii wybrać?

Cennik

Ile to kosztuje?

Gdzie dostarczamy?

Zamów catering
z dowozem
pod dom

Jeśli chcesz upewnić się, czy Twoja miejscowość znajduje się na trasach dowozów diety pudełkowej BZYK FIT, skorzystaj z wygodnej mapy.

dieta pudełkowa z dowozem bzykfit
Nie czekaj!

Zamów teraz!

Zamów zdrową i pyszną dietę
pudełkową. Wybierz plan dietetyczny
idealnie dopasowany do Twoich potrzeb.