Zapotrzebowanie kaloryczne
Indeks glikemiczny oznacza szybkość, z jaką stężenie glukozy we krwi wzrasta po spożyciu danych produktów. Jeśli coś ma wysoki IG – na poziomie większym bądź równym 70 – poziom cukru we krwi gwałtownie rośnie, co powoduje duży wyrzut insuliny. Produkty z wysokim IG sprzyjają tyciu, dlatego osoby zmagające się z nadmiarem kilogramów powinny kontrolować ten parametr w swojej diecie. Warto wybierać wyroby o niskim (mniejszym niż 55) lub średnim (od 56 do 69) IG.
Jak obliczyć indeks glikemiczny?
Zastanawiasz się, skąd masz wiedzieć, jaki indeks glikemiczny mają konkretne produkty? Informację na ten temat znajdziesz na etykietach artykułów spożywczych oraz w ogólnodostępnych tabelach – korzystanie z nich jest niezbędne w przypadku warzyw i owoców. Na tej podstawie możesz obliczyć indeks glikemiczny całego posiłku lub oszacować jego ładunek glikemiczny, który stanowi cenny parametr dla osób dbających o dietę z niskim IG. Obliczysz go, korzystając z następującego wzoru: IG danego produktu x węglowodany przyswajalne (w gramach) / 100. Im niższy wynik, tym lepiej.
Produkty i ich indeks glikemiczny
Chcąc zrównoważyć swoją dietę i wprowadzić do niej produkty o niskim IG, zapoznaj się z poniższymi tabelami. Zawierają one najpopularniejsze produkty spożywcze, a wśród nich warzywa, owoce i wyroby zbożowe posegregowane od najwyższego do najniższego IG.
ziemniaki gotowane | 95 |
bób gotowany | 80 |
dynia | 75 |
kukurydza gotowana / konserwowa | 56 / 55 |
groszek zielony | 48 |
marchew gotowana | 47 |
czosnek | 30 |
burak | 30 |
marchew surowa | 16 |
kalafior | 15 |
papryka | 15 |
pomidor | 15 |
rzodkiewka | 15 |
szpinak | 15 |
sałata | 10 |
daktyle suszone | 105 |
arbuz | 72 |
melon | 65 |
ananas | 59 |
morele | 57 |
kiwi | 53 |
banan | 52 |
mango | 51 |
winogrona | 46 |
pomarańcza | 42 |
gruszka | 38 |
jabłko | 38 |
brzoskwinia | 30 |
mandarynki | 30 |
maliny | 25 |
wiśnie | 22 |
bagietka pszenna | 95 |
płatki kukurydziane | 81 |
ryż biały | 70 |
chleb pszenny | 70 |
kajzerka | 70 |
kasza jęczmienna perłowa | 70 |
chleb żytni pełnoziarnisty | 58 |
makaron dwujajeczny gotowany | 55 |
kasza manna | 55 |
kasza gryczana | 54 |
biszkopt | 54 |
chleb żytni razowy | 50 |
płatki owsiane | 40 |
pieczywo chrupkie | 35 |
Nie wiesz, jak zaprojektować swój jadłospis z niskim IG? Profesjonalny dietetyk Ci w tym pomoże!
Nie musisz samodzielnie obliczać indeksu ani ładunku glikemicznego, aby zadbać o optymalne wartości w swojej diecie. Wystarczy, że skorzystasz z cateringu dietetycznego – otrzymasz dzięki temu starannie zbilansowane produkty o zoptymalizowanych wartościach odżywczych.