blog

Indeks glikemiczny. Poznaj produkty o niskim i wysokim IG

Coraz więcej osób zaczyna racjonalnie planować swój sposób żywienia i zwracać uwagę na produkty włączane do codziennego jadłospisu. Takie wyzwanie staje też przed diabetykami oraz osobami zmagającymi się z insulinoopornością. Muszą oni starannie weryfikować indeks glikemiczny poszczególnych dań. Co to oznacza w praktyce, czym jest niski i wysoki IG oraz co jeść, żeby jego poziom był bezpieczny? Dowiedz się z dalszej części tekstu!

Zapotrzebowanie kaloryczne

Indeks glikemiczny oznacza szybkość, z jaką stężenie glukozy we krwi wzrasta po spożyciu danych produktów. Jeśli coś ma wysoki IG – na poziomie większym bądź równym 70 – poziom cukru we krwi gwałtownie rośnie, co powoduje duży wyrzut insuliny. Produkty z wysokim IG sprzyjają tyciu, dlatego osoby zmagające się z nadmiarem kilogramów powinny kontrolować ten parametr w swojej diecie. Warto wybierać wyroby o niskim (mniejszym niż 55) lub średnim (od 56 do 69) IG.

Jak obliczyć indeks glikemiczny?

Zastanawiasz się, skąd masz wiedzieć, jaki indeks glikemiczny mają konkretne produkty? Informację na ten temat znajdziesz na etykietach artykułów spożywczych oraz w ogólnodostępnych tabelach – korzystanie z nich jest niezbędne w przypadku warzyw i owoców. Na tej podstawie możesz obliczyć indeks glikemiczny całego posiłku lub oszacować jego ładunek glikemiczny, który stanowi cenny parametr dla osób dbających o dietę z niskim IG. Obliczysz go, korzystając z następującego wzoru: IG danego produktu x węglowodany przyswajalne (w gramach) / 100. Im niższy wynik, tym lepiej.

Produkty i ich indeks glikemiczny

Chcąc zrównoważyć swoją dietę i wprowadzić do niej produkty o niskim IG, zapoznaj się z poniższymi tabelami. Zawierają one najpopularniejsze produkty spożywcze, a wśród nich warzywa, owoce i wyroby zbożowe posegregowane od najwyższego do najniższego IG.

Produkty i ich indeks glikemiczny
ziemniaki gotowane95
bób gotowany80
dynia75
kukurydza gotowana / konserwowa56 / 55
groszek zielony48
marchew gotowana47
czosnek30
burak30
marchew surowa16
kalafior15
papryka15
pomidor15
rzodkiewka15
szpinak15
sałata10
Owoce o wysokim i niskim indeksie glikemicznym
daktyle suszone105
arbuz72
melon65
ananas59
morele57
kiwi53
banan52
mango51
winogrona46
pomarańcza42
gruszka38
jabłko38
brzoskwinia30
mandarynki30
maliny25
wiśnie22
Produkty zbożowe o wysokim i niskim indeksie glikemicznym
bagietka pszenna95
płatki kukurydziane81
ryż biały70
chleb pszenny70
kajzerka70
kasza jęczmienna perłowa70
chleb żytni pełnoziarnisty58
makaron dwujajeczny gotowany55
kasza manna55
kasza gryczana54
biszkopt54
chleb żytni razowy50
płatki owsiane40
pieczywo chrupkie35

Nie wiesz, jak zaprojektować swój jadłospis z niskim IG? Profesjonalny dietetyk Ci w tym pomoże!

Nie musisz samodzielnie obliczać indeksu ani ładunku glikemicznego, aby zadbać o optymalne wartości w swojej diecie. Wystarczy, że skorzystasz z cateringu dietetycznego – otrzymasz dzięki temu starannie zbilansowane produkty o zoptymalizowanych wartościach odżywczych.