Na czym dokładnie polega IF?
Dieta IF to w tłumaczeniu z angielskiego “przerywana głodówka”. Bardzo często na ten rodzaj diety decydują się osoby, które rzadko przebywają w domu i mają problemy z podjadaniem w nocy.
Jak odpowiednio zaplanować post przerywany?
Każda osoba przechodząca na dietę IF, musi wyznaczyć dwa okresy – okno żywieniowe, a także okres postu.
Dieta IF występuje w kilku wariantach, dzięki czemu można dopasować ją do własnych potrzeb oraz do stylu życia. Najpopularniejszym modelem jest dieta 16/8 (16 godzin postu i 8- godzinne okno żywieniowe) przykładowo, jeśli ostatni posiłek zostanie spożyty o godzinie 18 – tej, to o godzinie 10– tej następnego dnia można już zjeść śniadanie.
W oknie żywieniowym spożywa się od 2 do 3 sytych i pełnowartościowych posiłków, które składają się ze zdrowych tłuszczów, pełnowartościowego białka i węglowodanów złożonych. Aby uzyskać najlepsze efekty diety, ilość spożywanych węglowodanów zmniejsza się. Bardziej ortodoksyjni praktycy przerywanych postów starają się maksymalnie skracać czas w którym spożywają pokarm. W tym celu stosują takie rodzaje IF jak : 18/6 czy 20/4.
Należy pamiętać. że okresowa głodówka nie przyniesie żadnych korzyści, jeśli w oknie żywieniowym nie zostanie zachowany deficyt kaloryczny. Posiłki powinny być odpowiednio syte, dobrze zbilansowane i bogate w składniki odżywcze. Dodatkowo trzeba pamiętać o odpowiednim nawodnieniu – wodę można (a nawet trzeba) spożywać w każdym momencie dnia, bez względu na post.
Zalety diety IF:
lepsza kontrola spożywanych kalorii – im krótsze okno żywieniowe tym mniejszą ilość kalorii jesteśmy w stanie przyjąć. Dlatego też łatwiej zachować nam ujemny bilans kaloryczny.
mniejsza chęć na podjadanie.
zwiększenie wrażliwości na insulinę – podczas stosowania diety IF nasze komórki ciała zwiększają swoją wrażliwość na insulinę, poprawie ulega również glikemia na czczo. Dieta IF może więc okazać się dobrym wyborem dla osób z insulinoopornością. Warto zaznaczyć iż insulinoopornośc powoduje duże problemy z odchudzaniem które często są nie do okiełznania bez przywrócenia odpowiedniej wrażliwości tkanek na insulinę.
zmniejszenie poziomu złego cholesterolu – regularne stosowanie okresowego postu obniża poziom homocysteiny, trójglicerydów oraz frakcji cholesterolu LDL, we krwi.
przyspieszenie metabolizmu – zdaniem naukowców metabolizm na diecie IF zostaje przyśpieszony od 3,6 proc. do 14 proc.; Główną rolę w tym procesie odgrywają hormony a w szczególności noradrenalina. Jej podwyższony poziom skutecznie podkręca tempo przemian metabolicznych.
eliminację nawyku podjadania, który nie sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki.
wyraźny spadek ryzyka otyłości i innych chorób cywilizacyjnych jak m.in. cukrzyca typu 2 czy choroby układu krążenia;
brak uczucia przejedzenia i ociężałości;
redukcja stanów zapalnych – badania sugerują, że głodówki zmniejszają ilość stanów zapalnych w całym organizmie. Dodatkowo okresowe posty redukują stres oksydacyjny w komórkach a także obniżają ciśnienie tętnicze krwi.
wygoda stosowania,
łatwa utrata wagi- dieta IF pozwala stracić na wadze średnio ok. 3,5 kg miesięcznie bez efektu jo-jo, co potwierdzają naukowe badania;
Kto nie powinien stosować postu przerywanego:
- kobiety w ciąży i karmiące piersią;
- osoby ze zdiagnozowaną cukrzycą;dzieci i młodzież;
- osoby z problemami hormonalnymi i schorzeniami nerek oraz wątroby,
- osoby z niedowagą (tj. BMI<18.5).
- osoby z zaburzeniami odżywiania.
Dietę IF możecie zamówić w Bzyk Fit aż w trzech wariantach kalorycznych: 1500, 2000 i 2500 kcal.
Każdego dnia proponujemy 3 pełnowartościowe posiłki: śniadanie, obiad i kolację.
Szczegóły oferty diety IF, dostępne pod linkiem: Dieta IF